Live online bidding through 

invaluableLogo 115x38

69/6346 Brabant Caarte van het Marquisaat van Bergen op ten zoom
69/6346 [Brabant]. "Caarte van het Marquisaat, van Bergen op ten zoom". MANUSCRIPT map by J.B. ADAN, pen and black and brown ink and watercolour, stencilled title, cartouche and compass rose, 49,5x71 cm., dated 1790 and (below scale bar) 1789.

- Formerly folded in 8 sections, w. tiny holes on intersections of folds and 1 sm. tear in fold; trifle stained; some sm. ink bite tears in borderline in lower right corner.

= Another manuscript copy is found in the Westbrabants archief (here called the only extant general map of the entire Marquisat), with the accomp. information, also applicable to our copy: "Met het intreden van de landmeters uit de Waals-Brabantse familie Adan in dienst van de markiezen van Bergen op Zoom begint een opmerkelijke periode in de kartografische geschiedenis van het Markiezaat. In de periode 1740-1795 werd een omvangrijke serie detailkaarten en overzichtskaarten van onderdelen van dit gebied vervaardigd. Johannes Baptiste Adan (1760-1841) is één van de meest productieve telgen. In 1783 maakte hij kaarten van de Oost- en Noord- en de Zuid- en Westkwartieren van het Markiezaat. Hierop zijn met nummers en kleuren de domeinen van de markiezen aangegeven. Helaas zijn deze kaarten niet meer te traceren (...). Op verzoek van G. Vermeulen, één van de rentmeesters van het Markiezaat, vervaardigde Johannes Baptiste Adan in 1790 een kopie van de kaart naar metingen uit 1783. De totaalkaart van het gehele Markiezaat van Bergen op Zoom op één blad (!) is exact gekopieerd en verkleind "op ¼ der voetmaat uit de Generale Domein Caarte ... geformeerd in 1783". Een aantal vereenvoudigingen ten opzichte van de oorspronkelijke kaart is toegepast. De schaal bedraagt 1.000 Bloise roeden = 6,1 cm. De kaart is op het oosten georiënteerd. De landmetersfamilie Adan heeft ook op landelijk niveau haar stempel op de cartografische ontwikkeling weten te zetten. Met name de perceelsgewijze karteringen in de vorm van hoek- en overzichtskaarten maken hen tot de voorlopers van het regionaal kadaster. Andere regios hebben hun voorbeeld gevolgd. Ook uniek waren de voor de Adans typerende technieken, zoals het gebruik van mallen voor de belettering en de kompasroos. Genoemde manuscriptkaart is in feite de oudst bekende, vrij exacte en enig bewaard gebleven [sic: until our copy] overzichtskaart van het gehele Markiezaat." SEE ILLUSTRATION PLATE CLXXIX.

€ (1.000-1.500) 1400